music
VEČ INFO
VEČ INFO
VEČ INFO
Previous slide
Next slide

Ob hitrem razvoju tehnologije in naraščajočem vplivu socialnih omrežij se spreminja tudi naš način povezovanja in komuniciranja med seboj. V digitalni dobi je virtualna interakcija postala nepogrešljiv del našega vsakdana, vendar pa je ključno, da se zavedamo pasti, ki jih prinaša pretirano zanašanje na te tehnološke platforme, še posebej v mladosti. Vendar pa te virtualne interakcije ne morejo nadomestiti resničnih, globokih povezav in družbenih interakcij, ki so ključne za zdravje tako posameznika kot tudi celotne družbe.

Kreiramo svet skozi frekvence

Pri društvu zYpper se zavedamo pomena ohranjanja in krepitve teh resničnih medčloveških povezav. Verjamemo, da je druženje, spoznavanje novih ljudi, iskanje pomoči in prilagajanje temeljno za rast in razvoj posameznika ter za krepitev celotne družbe. Raznolikost in bogastvo medsebojnih odnosov so neprecenljivi elementi naše vsakodnevne izkušnje.

V našem društvu spodbujamo raznolike oblike druženja, ki lahko prinašajo pozitivne spremembe v življenje posameznika. Naša raznolika ponudba dejavnosti odraža raznolikost interesov naših članov, ki segajo od glasbe, zabave in športa do fotografije in umetnosti. S tem ustvarjamo okolje, kjer se lahko posamezniki počutijo sprejete in podprte ter imajo priložnost razviti svoje talente in interese.

Ustanovitev skupnosti zYpper je korak k utrditvi in razširitvi teh resničnih povezav med ljudmi. Združujemo se, spoznavamo nove ljudi in si pomagamo na različnih področjih življenja. Verjamemo, da je ta povezanost ključna ne le za osebno blaginjo posameznika, temveč tudi za razvoj družbe kot celote.

Pridružite se nam in skupaj bomo gradili mostove, ki nas že desetletja povezujejo in bodo še naprej krepili našo skupno prihodnost. Z nami boste imeli priložnost soustvarjati družbo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, raznolikosti in solidarnosti, kjer se vsak posameznik počuti sprejetega in podprtega.

zYpper Charity si prizadeva

 

za bolj pravično in solidarno družbo, zato smo se odločili, da se pridružimo dobrodelni akciji, ki jo spodbuja Aleksander Reberšak. Pomoč je namenjena dotični družini, ki v tekočem mesecu potrebuje pomoč. Odločili smo se, da od vsakega nakupljenega zYpper mercha v naši spletni trgovini odvedemo 1€ in ga prenesemo v donacijski fond. Prav tako odvedemo 1€ od katerekoli plačljive aktivnosti, ki jo društvo zYpper organizira javno ali v okviru članov društva. Vsak konec meseca ta nabrana sredstva nakažemo na račun družine, ki je v tekočem mesecu pomoči najbolj potrebna.

 

Prepovedane substance so še vedno občutljiva tema in tabu v družbi. Nekateri jih zavrnejo, drugi jih opravičujejo, spet tretji pa jih zagovarjajo. Kljub različnim mnenjem smo se v društvu zYpper jasno postavili na stališče zavračanja prepovedanih substanc in jih podprli z zgodovinskimi, strokovnimi, biološkimi in socialnimi argumenti, ter jih povezali v razumevanje življenjskih situacij. Poslanstvo, ki mu sledimo, je zdrav razvoj naše družbe, zato želimo, da vsi podporni člani, aktivni člani in obiskovalci zYpper dogodkov poznajo naše stališče do prepovedanih substanc. Kot skupnost želimo, da vsak posameznik razume, da se ne bomo spustili na osebno raven, obsojali ali kogarkoli preganjali. Bomo pa ozavestili biološke učinke prepovedanih substanc, razširili razumevanje z biološkega vidika posameznikovega počutja in spodbujali zavračanje prepovedanih substanc. Odgovornost vsakega posameznika je, da se informira in pogumno stori korak k dvigu lastne kakovosti življenja.

Iz zgodovine človeštva lahko razberemo, da so bili naravni, kasneje kemični opiji prisotni v vsakdanjem življenju in v družbi povsem sprejemljivi, celo zakoniti. Zaradi družbenega nerazumevanja biološkega vidika človeka in neodgovorne uporabe, so sledile sistemske prepovedi in kriminalizacija na vseh ravneh. To je omogočilo še večji razcvet industrije prepovedanih substanc, brez regulacije le-teh in podzemne trgovine. Razlogi za to so bili povečanje osebnih stisk posameznikov in družbe nasploh ter iskanje hitrega zadovoljstva. Ko pa k temu dodamo še hiter in stresen tempo življenja, v katerem živimo, ugotovimo, da je seznam razlogov lahko veliko daljši. Naraščajoče povpraševanje je samo posledica.

Prepovedane substance so kopije teh kemikalij, ki jih možgani prejmejo, da podoživijo užitek, zato se ob zaužitju v možganskem centru aktivirajo velike količine dopamina. Užitek pa je zato toliko bolj intenziven. Razlika med naravnimi ojačevalci in prepovedanimi substancami je v tem, da prepovedane substance omogočijo intenzivnejše in hitrejše doživljanje prijetnih občutkov brez mentalnega ali fizičnega napora. Posledično velika količina sproščenega dopamina v telesu kmalu povzroči pomanjkanje, kar se kaže v občutju žalosti, melanholičnosti, depresivnosti in stresa. Ravno zaradi tega nas prepovedane snovi vodijo v odvisnost. Zavedati se moramo, da dopamin proizvajamo na naravni način preko celostne življenjske energije, ki se aktivira s telesno aktivnostjo, druženjem, spolnostjo, ustvarjanjem, načrtovanjem itd. Za vse to pa ne potrebujemo substanc, saj nas že v osnovi delajo srečne v življenju. Pomembno je, da nas aktivnosti dopolnjujejo, osrečujejo in zadovoljujejo. Vsak ima v sebi moč, da za svoje dobro počutje počne, kar želi. Zato je zdrav odnos do dopamina prava fraza za srečno in polno življenje.

Sedaj se vprašajmo: Ali je zasvojenost z naravnimi in kemičnimi poživili past za užitek? Kaj, če je zasvojenost povezana z našo kletko in prilagajanjem na okolje? Drugi tipičen primer je vojna z mamili, ki kaznuje odvisnike in uporabnike. Jih osramoti, izolira, vpiše v kazenske evidence in med njimi postavlja ovire, da se ne bi povezali. Leta 2000 je imela Portugalska daleč največjo težavo z nedovoljenimi substancami v Evropi. Združili so znanstvenike in zdravnike ter prišli do rešitve. Legalizirali so vse prepovedane substance, od marihuane do kokaina, denar iz prodaje pa namenili k zmanjševanju zasvojenosti in njihovo ponovno integracijo v družbo. Rezultat je takoj privedel do množičnega ustvarjanja delovnih mest na področju spodbujanja podjetniških programov za zaposlovanje odvisnikov. Na področju zasvojenosti pa ugotovili, da se je stopnja uporabe prepovedanih snovi, ko so odvisniki odkrili smisel v drugih aktivnostih življenja in se povezali s širšo družbo, po virih iz British Journal of Criminology, zmanjšala za 50%. Prav tako je močno upadlo predoziranje, bolezni HIV in odvisnost na vseh ostalih področjih.

PREPOVEDANE SUBSTANCE

Življenje vsakega posameznika je polno izzivov, stresnih situacij, fizičnih ali čustvenih naporov v zasebnem pa tudi poklicnem življenju. Obstajajo tudi veseli in radostni trenutki, ki nas v življenju pomirijo, osrečijo in razveselijo. Vsi se zavedamo te mešanice občutkov, ki nas spremljajo skozi vse življenje. Obstajajo pa razlike v naših značajih, vzgoji, ambicioznosti, družbenih vplivih itd. Za vse te vplive smo v mladosti veliko bolj dovzetni. Razlog je v drugačnem dojemanju občutkov, zato lahko popolnoma nedolžne in prepovedane substance postanejo del našega vsakdana. Smo mnenja, da je bistvo razumeti zgodovinski in biološki vpliv poživil oz. prepovedanih substanc.

Z biološkega vidika človeka se je potrebno dotakniti zaznavanja zadovoljstva in hrepenenja po prijetnih občutkih. V možganih obstaja poseben sistem, ki je odgovoren za nagrado in užitek. Podoživljanje prijetnih občutkov je naraven proces, ki ga radi ponavljamo. Obstajajo naravne pozitivne nagrade, kot so hrana, voda, intimnost, šport, delo itd., ki ne vplivajo negativno na psihofizično stanje osebe. Nasprotno pa so naravne, v večini negativne nagrade, kot so tobak, kava, čaj, sladkor, marihuana, alkohol itd., ki imajo poleg negativnih tudi nekaj pozitivnih učinkov. Poznamo tudi kemično obdelana poživila, kot so kokain, heroin, amfetamini itd., ki srednjeročno in dolgoročno škodujejo telesu in duševnemu stanju človeka. Možgani namreč sami proizvajajo posebne kemikalije, ki skrbijo za udobje, kot so endorfini, kar poveča količino dopamina v telesu. Ko je dopamina v telesu veliko, se počutimo dobro, smo srečni in vzneseni, medtem ko ob njegovem pomanjkanju čutimo žalost, melanholičnost in stres. Zato je povsem normalno, da ponavljamo vedenja, ki nam prinašajo užitek, ter opuščamo tista, ki nam ne prinašajo zadovoljstva ali so neprijetna.

Tipičen primer je bil poiskus na podganah. Podgane, ki so bile zaprte v izolirani kletki, so skoraj vedno posegale po vodi s heroinom, kokainom in ne po čisti pitni vodi. Večina podgan se je predozirala in zelo hitro poginila. Profesor psihologije Bruce Alexander je kasneje poskus obrnil drugače in zgradil kletko, ki jo je poimenoval Podganji Park. Za podgane je bil to pravi raj. Imele so veliko sira, rovov, podganjih prijateljev in posledično parjenja. Na izbiro so imele pitno vodo in vodo, ki je vsebovala kokain in heroin. Rezultat je pokazal, da večina podgan nikoli ni uporabljala vode s kokainom in heroinom. Medtem, ko so podgane v praznih kletkah doživele 100% delež prevelikega odmerka, je bil delež v podganjem parku 0%, kar kaže na to, da so bile podgane srečne in povezane med seboj.

 

Prav je, da govorimo o zasvojenosti in prepovedanih substancah, vendar se moramo pogovarjati tudi o zdravljenju družbe na družbeni, politični in osebni ravni. Ustvarili smo družbo, ki je bolj podobna osamljeni kletki kot parku, imenovanemu raj, v katerem ljudje z močno odvisnostjo potrebujejo sočloveka. Teza, da je nasprotje odvisnosti treznost, ni pravilna. Nasprotje odvisnosti je povezanost.

VEČ INFO
VEČ INFO
VEČ INFO
Previous slide
Next slide
Scroll to Top